כל מה שחשוב לדעת
קרובי משפחה של קשישים הזקוקים לסיעוד יפגשו בשלב מסוים את המונח 'מבחן התלות', מבדק אותו נדרשים לעבור קשישים סיעודיים בעת בקשתם לקבל קצבת סיעוד מהמדינה.
במאמר שלפניכם נספר לכם את כל מה שחשוב לדעת לפני המבחן החשוב בדרך לקצבת הסיעוד: מהו מבחן התלות, מה הוא בודק, כיצד ניתן ולמה חשוב להתכונן אליו ועוד.
לפני הכול - קצת רקע
במסגרת חוק הסיעוד שחוקקה כנסת ישראל בשנת 1988, נקבע כי מדינת ישראל תעניק לאזרחיה הקשישים הסיעודיים
קצבת סיעוד, גמלה המוענקת באמצעות שירותי סיעוד ולא כסכום כספי. הקצבה, למרות שהיא ניתנת בשירותים ולא כסכום כספי, מסייעת רבות למשפחות שיקיריהן זקוקים לטיפול סיעודי, זאת לאור העלויות הכבדות הכרוכות במימון הטיפול הסיעודי.
כדי להגדיר מי זכאי לקצבת הסיעוד קבעה המדינה מבחן בסיסי בו נבדקת יכולת התפקוד של הקשיש - האם הוא מסוגל לבצע פעולות יומיומיות בסיסיות (מכאן גם שמו של המבחן -
Activities of Daily Living). תוצאות המבחן קובעות למעשה האם הקשיש זכאי לסיוע מהמדינה, ואם כן - באיזה היקף?
מה בודק המבחן ומי עורך אותו?
ביטוח לאומי הוא שאמון על קיום המבחן ושולח מטעמו 'מעריך' שמבצע את המבחן בבית הקשיש (בד"כ יהיו אלה אחות מוסמכת ועובדת סוציאלית).
במבחן נבדקת רמת התפקוד השגרתי של הקשיש, תוך התמקדות ביכולתו לבצע את
6 הפעולות הבסיסיות הבאות:
-
אכילה ושתייה - האם הקשיש מסוגל לשתות, לאכול וליטול תרופות באופן עצמאי?
-
ניידות - האם הקשיש מסוגל לנוע ולהתנייד בכוחות עצמו?
חשוב לדעת: קשיש סיעודי המתנייד באמצעות הליכון, מקל הליכה או קביים נחשב לנייד. קשיש המתנייד באמצעות כיסא גלגלים ייחשב כבלתי נייד.
-
קימה, ישיבה ושכיבה - האם הקשיש מסוגל לעבור ממצב שכיבה לעמידה, מישיבה לעמידה ועוד?
-
הלבשה - האם הקשיש מסוגל להתלבש או לפשוט את בגדיו בכוחות עצמו (וגם: לקשור חגורה רפואית או להרכיב גפה מלאכותית במידת הצורך).
-
רחצה - האם הקשיש מסוגל להתקלח ולבצע מגוון פעולות הקשורות ברחצה בעצמו וללא סיוע?
-
שליטה על סוגרים - האם הקשיש שולט במתן השתן ובפעולת המעיים? בהקשר זה חשוב לציין כי שימוש בחיתולי מבוגרים או בקטטר מוגדר כחוסר שליטה על סוגרים.
חשוב שתדעו: מבחן התלות בודק את יכולת הקשיש לבצע את הפעולות שציינו אך לא את רמת הקושי בביצוען. לפיכך, אם הקשיש מסוגל לבצע פעולה מסוימת תוך מאמץ סביר, הוא ייחשב כמי שיכול לבצעה ולא יהיה זכאי לניקוד בגין פעולה ספציפית זו.
ועוד דבר: במבחן התלות יבחן גם המעריך האם קיים צורך בהשגחה על הקשיש ואת מידת מסוכנותו כלפי עצמו וכלפי סביבתו (חולי אלצהיימר לדוגמא זקוקים להשגחה צמודה, אחרת הם עלולים לאבד את דרכם ולסכן את עצמם).
כיצד נקבעת תוצאת המבחן?
תוצאות המבחן והציון שיתקבל בסיומו, יקבעו למעשה האם הקשיש זכאי לקצבת סיעוד ואת היקף הסיוע: ככל שהציון גבוה יותר (שקלול של כל אחד ממבחני הפעולה) יהיה זכאי הקשיש לסיוע רחב יותר - לשעות סיעוד רבות יותר: ממינימום של 9.75 שעות בשבוע ועד למקסימום של 18 שעות בשבוע.
מעבר לשעות הסיעוד (זוכרים? קצבת הסיעוד אינה מעניקה סכום כספי) המעריך של ביטוח לאומי עשוי לקבוע שהקשיש גם זכאי לביצוע שיפוץ או שינויים קלים בביתו (ללא עלות או בהשתתפות בחלק מההוצאות). מטרת שיפוץ זה היא לסייע לקשיש בהתנהלותו היומיומית בביתו (למשל באמצעות הוספת אביזרי בטיחות בחדר האמבטיה שיקלו על הרחצה וישמרו על בטיחות הקשיש).